Heinz Filmnieuws

De stemmen van HEINZ (1)

In HEINZ zitten meer dan 30 stemmen, van de hoofdrollen tot een legertje rare snuiters. De grote rollen worden gespeeld door heel bekende namen, die de film een eigen kleur gegeven hebben.

Bekende namen

In HEINZ zijn de stemmen van bekende namen te horen. De hoofdrol, de kater Heinz, wordt vertolkt door de standup comedian en acteur Ruben van der Meer. Ruben maakte furore met de Lama’s, de gigantisch populaire improvisatiegroep. Sindsdien is hij naast komisch werk ook te zien als meer serieuze acteur. Vanaf 18 april ook in de nieuwe Baantjer-film. Actrice Ilse Warringa is de stem van Dolly, de vaste verkering van Heinz en de moeder van Kleine Bever. Ilse is Juf Ank in de Nederlandse megahit De Luizenmoeder. Ze is ook bedenker en schrijver van deze serie (samen met haar medespeler Diederik Ebbinge). De schurk van de film, de megalomane Zak, is niemand minder dan acteur en stemmen-duizendpoot Tygo Gernandt. O, en laten we oom Wim niet vergeten! Die wordt gespeeld door Wim T. Schippers. Humorist en theatermaker, icoon voor een eerdere generatie en als de stem van Ernie in Sesamstraat bekend bij latere lichtingen kijkers.

Minder bekend, maar ook onmisbaar in de film, zijn de Vlaamse acteur Bruno Vanden Broecke als de s-l-o-p-e-n-d-t-r-a-g-e schildpad Jodocus, stemacteur en cabaretier Reinder van der Naalt in de rol van Frits, de geagiteerde huisgenoot van Heinz, en Rinie van den Elzen als Djurre de Matroos.

Bruno aan het werk

Vreemde snuiters

En dan zijn er nog zo’n kleine 30 stemmen van alle vreemde snuiters die rondlopen in het universum van Heinz: de kouwelijke IJsmuts, Jopie de Visboer, MarieChantal de Schoonheidsspecialiste, Karel WipWap het konijn, heksen en kabouters, de zondige priester, Non Chalant de rolstoelnon, om er maar een paar te noemen. En niet te vergeten Kamiel en Lieve, het Vlaamse gevaar op de weg, met de stemmen van Loes van den Heuvel en Johny Voners, beroemd uit de Vlaamse serie De Kampioenen.

Fred Meijer Augustus als

Improvisatie

Zoals je in de blog over het productieproces kunt lezen, gebeuren de opnamen van de stemmen helemaal voorin het proces. Daar wordt de animatie op gemaakt. Zo kunnen de stemacteurs – anders dan bij dubben – nog improviseren en de rol naar hun hand zetten. Regisseur Piet Kroon heeft de acteurs alle ruimte gegeven om nog buiten het script te improviseren. Dat was soms een beetje onwennig, maar met wat aanmoediging gingen de meesten los! Meer daarover in deel 2. Clips van stemopnamen binnenkort op Facebook!