Heinz Filmnieuws

De stemmen van HEINZ (2)

RubenvanderMeer doet Heinz

Als je de film ziet en hoort (!) lijkt het zo vanzelfsprekend. De figuren bewegen en spreken. Maar hoe werkt het eigenlijk?
Je zou denken dat het inspreken van de stemmen zo’n beetje als laatste gebeurt, zoals het ‘dubben‘ van een Amerikaanse tekenfilm. Maar bij een originele animatiefilm zitten die opnames juist helemaal aan het begin van het productieproces. In een andere blog lees je meer over hoe de hele ‘pipeline’ van een animatiefilm in elkaar steekt. De storyboarders en animators werken dus op de gemaakte voicetracks.

In het script voor HEINZ wordt de grote sprong gemaakt van de strip naar het grote witte doek. De personages uit de panels van hooguit 3 plaatjes worden nu spelers in een ‘arc’ van 70 minuten. Dat is letterlijk een ander verhaal! Maar daarmee hebben de personages nog geen stem. De stemacteurs maken daarom actief deel uit van het creatieve proces. Ze helpen de personages verder te vormen en kunnen hun rol nog flink naar hun hand zetten, qua interpretatie en timing. Regisseur Piet Kroon wilde geen ‘stemmetjes’, maar juist authentieke, naturel performances, met een geloofwaardig stembeeld. Hij moedigde de acteurs ook aan om te improviseren. Voor veel stemacteurs was dat even wennen. Riffen op HEINZ was wel even wat anders dan het nasynchroniseren van kinderfilms!

HEINZ heeft een onnavolgbare stemmencast. Met het improvisatietalent van Ruben van der Meer als Heinz en Ilse Warringa als zijn vriendin Dolly hebben de makers een grote slag geslagen. Piet Kroon: “Groots om Ruben en Ilse bezig te zien en horen. Ik kan me Heinz en Dolly nu al niet meer anders voorstellen. Ze zijn supergrappige comedians en ook zeer goede serieus acteurs, en je ziet ze gewoon in de huid van die katten kruipen. Voor een animatieregisseur is dat geweldig, want zo krijg je ook ideeën voor de mimiek en bewegingen van een character.”

Hier zie je Ilse aan het werk:

Stemmenwonder Tygo Gernandt nam naast de rol van de superschurk Zak ook DJ Kwark voor zijn rekening, en maakte daar on the spot een hit the spot crazy talking superconnected verslaggever van.

Tygo Gernandt in één van zijn twee rollen: DJ Kwark

Ook in de bijrollen barst de film van het komisch talent. Bijvoorbeeld de actrice Loes van den Heuvel, razend populair in de Vlaamse serie De Kampioenen. Kroon: “Het kostte even wat aanmoediging om Loes aan de gang te krijgen, maar toen kregen we toch een hilarische reeks scheldwoorden voor Dien vuile Hollanders! Daar moet je de film voor gaan zien! Niet direct geschikt voor de allerkleinsten…


Deze week worden de andere stemacteurs belicht op Facebook en Instagram! Blijf ons volgen…