FinancieringHeinz Filmnieuws

Financiering HEINZ stuk dichterbij

Goed nieuws! De financiering van animatiefilm Heinz is een stuk dichterbij. Het Nederlands Filmfonds heeft in december de toekenning van haar realiseringsbijdrage voor HEINZ definitief bevestigd. Het Fonds had eerder ondersteuning toegezegd op voorwaarde dat het script op een aantal punten bijgestuurd zou worden. Na een succesvolle ronde script-revisies, door Piet Kroon in samenwerking met Melle Runderkamp, stelt het Fonds zich nu 100% achter de film. Dat brengt de financiering van Heinz een stuk dichterbij!

Heinz de film gesteund door Nederlandse Filmfonds

De Nederlandse korte animatiefilm staat internationaal in bijzonder hoog aanzien. De door het Filmfonds gesteunde films van corifeëen als Paul Driessen, Børge Ring, Gerrit van Dijk, Monique Renault, Michael Dudok de Wit, Evert de Beyer, Piet Kroon en Rosto AD wonnen vele prijzen op buitenlandse festivals. In 2014 sleepte A Single Life van Job, Joris en Marieke, gemaakt in het kader van het Filmfonds initiatief KORT!, een Oscar® nominatie in de wacht. Sinds een aantal jaar voert het Filmfonds een actief beleid om ook de produktie van lange animatiefilm in Nederland te stimuleren. Er werden aparte intendanten aangesteld om de ontwikkeling van zg. avondvullende animatieprojecten te begeleiden. Produkties als Nijntje, Trippel Trappel en Pim & Pom’s Grote Avontuur zijn de eerste resultaten van dit initiatief.

Heinz niet op jonge kinderen gericht

HEINZ wordt de eerste productie die niet specifiek op heel jonge kinderen gericht is. Het wordt een tekenfilm voor een breed publiek, maar niet voor de allerkleinsten. Dat, in combinatie met de eigenzinnige dwarse Heinz-humor, maakt de film een beetje een vreemde eend in de bijt. HEINZ zal meer van Monty Python weg hebben dan van een gemiddelde Pixar-film.

Ondersteuning door het Nederlandse Filmfonds

Het Filmfonds heeft HEINZ vanaf het begin op alle mogelijke manieren ondersteund. Zo werd in 2012 een storyboard-subsidie toegekend waardoor het mogelijk was het script uit te werken tot een animatic. Een animatic, of moving storyboard, is een soort schets-versie van de film: de eerste vertaling van script naar beeld. De steun van het Fonds gaf de makers de kans om een belangrijke en leerzame ‘proefvlucht’ te maken. Op basis van de animatic werd HEINZ op alle fronten nader bijgestuurd en aangescherpt. In een volgende blog vertellen we meer over het proces van het maken van de HEINZ-animatic aan de hand van de evolutie van een scene. Stay tuned!

Geduld is een schone zaak

De ontwikkeling van filmprojecten verloopt traag. Door de jaren heen, en een hele reeks vallende en opstaande kabinetten met steeds wisselend filmbeleid, is het Fonds een waardevolle partner geweest om de weg naar het witte doek voor HEINZ te banen.

Door de definitieve toekenning van het Nederlands Filmfonds is HEINZ nu een heel stuk dichterbij gekomen. Maar we zijn er nog niet! Filmfinanciering vergt een samenspel van verschillende, vaak ook internationale, instanties: subsidiegevers, omroepen, distributeurs enzovoorts. HEINZ is daarop geen uitzondering. Producent BosBros, samen met Vlaamse partner Fabrique Fantastique, werkt keihard om HEINZ in het bakkie te krijgen.

Tussen nu en eind maart komt de film bij de diverse subsidiënten ter tafel. Duimen dus dat die ook een buitenbeentje als HEINZ durven te ondersteunen! En draag je steentje bij door HEINZ te promoten onder je vrienden op Facebook.

Join the discussion

  1. Proesnie

    Ben wel benieuwd wat er aangepast moest worden in het script… leuk zo een filmfonds maar laat kunstenaars wel vrij werken a.u.b.

  2. Erwin

    En….dit is het laatste nieuwsbericht hier….maar komt de film er?

  3. Nicoline Maes

    Jazeker! We zijn er heel druk mee bezig. We weten nog niet precies wanneer de film uitkomt. Dat laten we hier weten.

Comments are now closed.