Over HEINZ en zijn film

HEINZ werd geproduceerd door BosBros Productions, in co-productie met het Belgische Fabrique Fantastique en het Amsterdamse Submarine. Schrijver-regisseur Piet Kroon verkaste -na 20 jaar in Amerika te hebben gewerkt- naar Nederland om dit ‘passie-project’ te realiseren.

Plannen voor een Heinz-film borrelden al zo’n 10 jaar. Met de gelukkige combinatie van het juiste script, de creatieve visie van Kroon, en de daadkracht en ervaring van producent BosBros, sprong de vlam eindelijk in de pan.  

Begin 2017 klonk het startschot voor de productie, dankzij de financiële ondersteuning van onder andere het  Nederlands Filmfonds en het Vlaams Audiovisueel Fonds en Screen Flanders.

De geboorte van het HEINZ script

Het script werd met een-derde brein in de VS, een-derde in het luchtruim al heen-en-weer reizend en een-derde op vaderlandsche bodem geschreven. HEINZ is geheel in de Lage Landen geproduceerd én gemaakt. Dat is tamelijk uniek. De storyboards werden door een klein team Nederlandse tekenaars gemaakt. De layouts en achtergronden zijn ontworpen en uitgevoerd bij het Belgische productiehuis Fabrique Fantastique. Coproducent en art-director Tom van Gestel en zijn team creëerden de dwaze verknipte hutspotwereld van Heinz voor het grote doek: een unieke karikatuur van Amsterdam.

Joost van den Bosch en Erik Verkerk van KaChing Cartoons ontwierpen de figuren. Na een onweerstaanbare auditie in de scratch dialogue voor de film, maken ze straks ook hun feature stemdebuut in HEINZ als het strikt-gereglementeerde duo de JanJapiërs.  

De casting voor HEINZ

HEINZ sprokkelde een ijzersterke cast bij elkaar. Acteur en cabaretier Ruben van der Meer vertolkt de hoofdrol. Ster van De Luizenmoeder Ilse Warringa speelt Heinz’ los-vaste verkering Dolly. Bruno Vandenbroeke zet, in zijn eigen tempo en een Limburgse tongval, de trage schildpad Jodocus neer, Heinz’ grote boezemvriend, en  Tygo Gernandt duikt op als de mysterieuze super-klojo Zak. De legendarische Wim T. Schippers is Oom Wim, een betweterige pijproker die vergeefs probeert de film op de rails te houden. Stemacteurs Reinder van der Naalt en Rinie van den Elzen schitteren als Frits en Djurre, en vulden tussen neus en lippen door een heel aantal andere rollen in.

Alle stemmen werden opgenomen voorafgaand aan de animatie. De acteurs zetten zo echt hun stempel op de personages. Er zit heel wat onversneden Ruben in Heinz!

HEINZ werd leven ingeblazen door een klein leger animators in Rotterdam, bij KaChing Cartoons, onder animatie-regie van Joost van den Bosch en Erik Verkerk, en in Amsterdam bij Submarine onder supervisie van Remco Polman. Voor veel animators was voor het eerst dat ze aan een feature project meewerkten.

Heinz in de bar

Blijf op de hoogte!

Volg de blog voor het laatste HEINZ nieuws! Kijkjes in de keuken, ‘sneak peaks’ van de stemopnamen, speciale vertoningen en acties misschien? Hou daarvoor ook de Facebook pagina in de gaten.